Fără categorie

Lapte și unt de cocos

Atât v-am bătut la cap cu laptele meu de cocos ca musai trebuia să-mi fac un pic de timp să vă şi spun cum se obţine minunăţia.

Nucă de cocos o poţi folosi în prepararea a numeroase prăjituri, precum şi mâncăruri, dar şi ca produs naturist pentru frumuseţe şi sănătatea organismului.

Laptele de cocos poate fi parte din dieta ta pentru că este bogat în vitaminele C, E, B1, B3, B5, şi B6, dar şi fier, zinc, sodiu, calciu, magneziu, fosfor, acid lauric – substanţă regăsită în laptele matern, are acizi graşi esenţiali, ajută imunităţii, detoxifiant, accelerează arderea grăsimilor, protejează inima, menţine sănătatea glandei tiroide, ajută la secreţia de insulină, menţine sănătatea sistemului nervos, şi lista continuă. Laptele de cocos nu este o importantă sursă de calciu, deoarece conţine puţin peste 38 mg de calciu la o cană, faţă de 300 mg cât are laptele normal la o cană. Nu este bogat în calciu dar are fosfor – 240 mg la o cană, ceea ce ajută structurii osoase. El ajută la absorbţia calciului şi vitaminei D, ambele favorizând închiderea fontanelei la bebeluşi. Cei care au intoleranţă la lactoză, laptele de nucă de cocos este o alternativă ideală. Poate fi folosit în prepararea multor reţete culinare, în special deserturi şi shake-uri de orice fel.

Îl găsiţi de cumpărat gata făcut, ambalat în cutii de metal. Pe lângă preţul destul de piperat, pe mine nu m-a tentat să îl încerc din cauza gustului metalic pe care îl capătă laptele ambalat în acest fel. Aşa că m-am apucat să caut informaţii pe Marele Net şi o dată ce mi-am făcut curaj să încerc să obţin laptele şi untul de cocoş în casă, nu am mai văzut nici un motiv pentru care nu aş face ori de câte ori am nevoie de un subtitut pentru laptele de vacă pe care am ales să nu i-l dau lui T până înspre 2 ani. Promit să vă povestesc despre asta altă dată.

Ca să facem lapte şi unt de cocos avem nevoie de o nucă de cocos. Când mergeţi la supermarket, alegeţi o nucă de cocoş în care se aude lichid atunci când o zguduiţi. Dacă luaţi o nucă, o scuturaţi şi sesizaţi că în interior nu numai că nu mai este lichid ci nucă în sine s-a desprins de coajă şi se agita înăuntru, puneţi-o la loc şi încercaţi alta. E prea veche. Pulpa nu mai e deloc bună. După ce aţi cumpărat nuca, cel mai bine e s-o folosiţi în ziua respectivă sau a doua zi. Puteţi s-o puneţi în frigider ca să nu se degradeze, însă cu cât stă mai mult cu atât există posibilitatea mai mare ca nuca să nu fie aşa cum v-aţi dorit. Oricum, n-o ţineţi la Soare sau la cald pentru că atunci sigur se acreşte.

Ajunşi acasă, purcedem la spargerea nucii. Ca să nu-mi iasă niscaiva zulufi albi din cauza încercărilor de a sparge o nucă tare ca dracu’ am căutat pe net un filmuleţ care explica întregul proces că pentru blegomani. Şi binenteles am păsat motanul Tatălui lui T!

Miezul astfel obţinut mai are o coajă subţire maro comestibilă cică, dar mie mi s-a părut o suspectosenie aşa că am dat cu un peeler de cartofi peşte şi am scăpat de ea. Miezul curat, alb, fără suspectosenii, l-am mărunţit şi aruncat în blender. Am turnat deasupra cam 1 litru de apă bună de băut, fierbinte, şi apa obţinută prin găurirea nucii de cocos. Dat drumul la blender cu nucă şi apă şi uitat de el vreo 2 minute. Oprim blenderul şi trecem tot prin sită (fără blender evident) şi stoarcem bine fulgii de cocos rezultaţi. Din toată distracţia iese 1 litru de lapte de cocos şi fulgi de cocos.

Jap cu laptele de cocos la frigider şi cu fulgii la cuptor pentgru deshidratare (program cu ventilaţie la 80C până miroase în toată casa a cocos). După ce stă laptele de cocos la frigider cam o oră veţi observa că se decantează, deasupra se ridică şi se solidifica untul de cocos. Eu îl separ şi îl pun într-un castron acoperit şi înlocuiesc untul din preparate cu unt de cocos.În felul ăsta dintr-o nucă de cocos de 3 – 4 ron se aruncă numai coajă.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.