Grâul spelta, rudă a graului comun, are un gust deosebit semănând cu cel de nucă. Beneficiile aduse de grâul spelta derivă din multitudinea de substanţe nutritive pe care le conţine: mangan, fosfor, magneziu, cupru, fibre, proteine, vitaminele A, E, complexul vitaminic B şi niacina (vitamina PP). Comparativ cu grâul comun, grâul spelta are un conţinut mai ridicat de substanţe minerale, vitamine şi de acizi graşi nesaturaţi (grăsimi sănătoase), şi preia mai puţine metale grele din mediul înconjurător. Pentru a consuma grâu spelta trebuie să îl spălăm şi apoi să îl lăsăm la hidratat (1 parte grâu la 2 părţi apă) cu o lingură de iaurt, kefir, smântâna sau lămâie, la temperatura camerei, pentru cel puţin 8 ore.
Ovăzul este, din punct de vedere nutriţional, unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece conţine carbohidraţi cu absorbţie lentă din fibre, proteine, substanţe minerale şi vitamine. Ovăzul este o sursă bună de elemente nutritive precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan şi magneziu. De asemenea, ovăzul este o sursă bună de antioxidanţi, fibre şi de proteine. Antioxidanţii din plante (din cerealele integrale şi nu numai) sunt asociaţi cu reducerea riscului de apariţie a anumitor boli, inclusiv a bolilor cardiace şi a cancerului. Cea mai simplă metoda de a consuma ovăz este înmuiat în iaurt pentru aproximativ 10 – 15 minute. În acest fel se creşte şi aportul de calciu şi proteine. De asemenea, se mai pot adăuga şi fructe, gustul devenind şi mai atractiv pentru copii.
Orezul ştie toată lumea cum arată şi cum se foloseşte. Noi îl folosim cu moderaţie pentru că T este mai mereu un pic constipat. În plus, autorităţile sanitare daneze au lansat de curând o campanie de informare privind pericolul potenţial pe care l-ar reprezenta acest aliment pentru copiii mici, din cauza cantităţii de arsenic pe care o conţin toate produsele pe bază de orez. Mai multe despre asta aici.