Pseudocereale, Rețete culinare

Dovlecel umplut cu quinoa şi legume

reteta-pseudocereale-quinoa-dovlecel

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title admin_label=”Post Title” title=”on” meta=”on” author=”on” date=”off” categories=”on” comments=”off” featured_image=”on” featured_placement=”below” parallax_effect=”on” parallax_method=”on” text_orientation=”center” text_color=”dark” text_background=”off” text_bg_color=”rgba(255,255,255,0.9)” module_bg_color=”rgba(255,255,255,0)” title_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_css_post_title=”padding-bottom: 30px;” title_font_size=”36px” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”center” max_width=”800px” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

V-am mai spus eu şi aici că am senzaţia că am călcat în ceva noroc pe la plimbare. Ei bine, acum m-am convins. Şi acel ceva era mare! Am avut norocul de am dat peste a două reţetă bebeluşească delicioasă, numai bună pentru întreaga familie. Recunosc că eu dacă nu mănânc proteine la fiecare masă nu mai sunt eu, dar de când m-am hotărât să trăiesc mai mult şi mai bine, am început să înlocuiesc ocazional proteinele animale cu proteinele din diverse pseudocereale.

Despre cereale şi pseudocereale mai multe găsiţi aici şi aici. Nu avem sursă de încredere de la ţară de unde să putem lua diverse animăluţe pentru proteine, încredere în produsele bio nu prea am, aşa că am căutat alternative mai sănătoase.

Să ne întoarcem deci la reţeta noastră. Quinoa trebuie spălată bine bine pentru că are un strat de saponină care o face amară. Eu o pun într-o sită mică de ceai şi o vâr sub jetul de apă. Apoi o las la fermentat în 3 căni de apă călduţă la care se adaugă o lingură cu vârf de iaurt, kefir, smântână sau zeamă de lamâie (doar una dintre ele).

Eu vă sfătuiesc să puneţi iaurt sau smântâna pentru că va căpăta un gust foarte bun. Se lasă într-un borcan acoperit cu capac pentru cel puţin 12 ore, la temperatura camerei. După ce a fermentat, se fierbe în apa în care a stat la fermentat sau în supă de pui pentru 1-1.5 ore la foc mic. De îndată ce dă în clocot, este bine să îndepărtaţi spuma, pentru că acolo se adună multe impurităţi.

Eu o las mai mult la fermentat şi o fierb ceva mai puţin. Se lasă să se răcească, apoi se amestecă împreună cu un mix de legume cu care vom umple dovleceii. Nu am cantităţi, eu le fac la ochi. Dar să nu puneţi la hidratat o găleată de quinoa pentru că îşi măreşte volumul cam de 3 ori.

Într-o tigaie se pune la dunstuit în apă legumele: ceapă, praz, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, morcov, ţelină şi suc de roşii. Se condimentează după gust cu sare neiodată, busuioc, cimbru, coriandru, oregano şi câţiva căţei de usturoi.

Se umplu şi se dau la cuptor dovleceii tăiaţi în jumătate pe lung, scobiţi de miez şi umpluţi cu amestecul de legume şi quinoa. Se unge un vas de sticlă cu unt, se pun dovleceii şi o cană de apă şi se bagă la cuptor la 180C. Când s-au înmuiat dovleceii se rade un pic de mozzarella deasupra şi se mai lasă la cuptor până se formează o crustă deasupra. DELICIOŞI!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *